Henna juustele · Korduma Kippuvad Küsimused

Küsimused-vastused – juuksed

K: Kas Vene hennat ikka tasub osta?
V: Tasub ikka. See on Venemaal pakitud Iraani henna ja olemasolevatest juuste jaoks täitsa hea. Ja see on odav. Kui SUl on pikad ja paksud juuksed, siis läheb kallima hennaga värvimine pea sama kulukaks, kui keemiliste värvidega. Või isegi kallimaks. Tartus saab Vene hennat näiteks turult – Mai-Liisi pood, Tuhat vajalikku asja ja veel üks vene kraami poeke selle 100-asja kõrval. Poodidest saab: Koduextrast Zeppelinis, Eedenist Watsonsist ja Eveline kosmeetikapoest. (Viimasel ajal – selle aasta kevadest siis – on hennaga millegi pärast üsna kitsas käes, nii et kui oled hennataja ja kuskil hennat müügil nägema juhtud, siis võta kohe varuga.) Arvestama peab, et kvaliteet on väga ebaühtlane.
KIndlasti soovitan vältida Venita hennat (tootjamaa Poola) – mina ei ole puhast hennat neilt leidnud ning toonides on vähemalt kaks nimetust PPD-d sees. See ei ole henna.

K: Kuidas hennat juustele kokku segada?
V: Mina kasutan ja soovitan baasretsepti: sooja hapu vedelikuga pastaks, jätta seisma kuni värvusreaktsiooni käivitumiseni, siis lisada nt mett ja eeterlikke õlisid ning vedeldamiseks veel mingit vedelikku – tee, mahl, vein. Siis pasta pähe, soovitavalt puhastesse, kas kuivadesse või kergelt niisketesse juustesse. Kui märgadesse juustesse panna, siis hakkab üsna ruttu laiali ja mööda kaela-nägu alla jooksma.

K: Kas valmissegatud toonid on head?
V: Mina isiklikult neid valmistoone ei usalda. Mul on mõne firma toonidega kehvad kogemused ja mõned neist, eriti need, mis kärtse toone lubavad, sisaldavad raudselt metallisoolasid või PPDd. See ei kajastu väga sageli infona mitte kuskil, aga nö hennapulber käitub pastana täiesti mitte-hennalikult, määrib vale tooniga ning kõige lõpuks kulub toon väga kähku maha. Ja isegi kui toimeainete nimekiri on olemas, siis on see sageli üldine, mittemidagiütlev ja vale. HennaPlus näiteks ei avalda oma 100% looduslike värvide toimeainete nimekirja. Olgu metallisoolad või ei, aga nii mõnigi taimne lisand võib olla tugev allergeen.

K: Kuidas saada kuldset läiget?
V: Osta poest värvitu henna nime all müüdavat sennat, sega kergelt hapuka vedelikuga pastaks, vedelda kange kummaliteega ja hoia peas 30 min kuni tund aega. Tulemuseks on imekaunis tugevalt kuldne läige ning juuksed tunduvad peas kuidagi karmimad ja ‘paksemad’. Lisaks ravib kõõma ja on hea peanahale.

K: Kuidas saada maksimaalselt punast?
V: Puhas henna, hapuks seguks punane vein, kange karkade tee või mõni punastest marjadest hapu mahl. Lisaks võid sisse segada paprikapulbrit ja kui lõhna poolest vastuvõetav on, siis jahvatatud nelki. Eeterlik õli vastavalt soovile. Peas hoida vähemalt 1-2 tundi. Oluline on meeles pidada, et henna toon tuleb välja 24-48 tunni möödudes ja erinevalt keemilistest värvidest reageerib henna erinevale valgusele väga erinevalt. Kõige vingem punane tuleb välja täispäikesevalguses.

K: Kuidas saada pruunimat tooni?
V: Sega juurde natuke basmat. Lisa kohvi ja kaneeli, pulbrina. Sega vedelik kokku sidrunimahlaga, aga hiljem vedelda kange kohvi või musta teega. Hoia peas vähemalt 2-3 tundi.

K: Kuidas saada musta?
V: Kuna ma ise musta ei pruugi, siis see vastus on nüüd puhtalt teoreetiline. Esiteks tuleb hoida hennat ja indigot/basmat peas eraldi – alguseks hennat 1-2 tundi, siis see välja loputada ning siis indigo/basma segu, umbes tunniks. Mina isiklikult ei ole päris kindel, kas meie kartulikoore karva põhja peale üldse saab tumemusta tooni – netist uuritud materjalide põhjal ilmneb, et vinge musta tooni saanud inimeste loomulik juuksetoon ka ka must. Indigo kipub üsna kergesti välja kuluma ning vajab juustes püsimiseks amlat (mida hetkel meil kuskilt ei saa).

K: Kas halle juukseid saab värvida?
V: Jah, saab ikka. Ja henna katab küll. Kasutama peab kvaliteetsemat hennat ning hoidma peas kauem.
Kuna me oleme keemiliste värvide poolt natukene rikutud värvitajuga, siis tundub meile, et värvitud juus peab olema ühtlane ja et ühtlane toon on loomulik. Tegelikult ei ole loomulik juus ühtlane – võtke endal üks salk pihku (ma eeldan, et need ei ole keemiliselt värvitud) ja vaadelge oma juukseid lähemalt. Ühes salgus leiate te vähemalt 10 erinevat tooni juuksekarvu, sh ka väga tumedaid ja väga heledaid. Naturaalne juus ei ole mitte kunagi ühte värvi.
Hallide juuste puhul peab hennat peas hoidma kauem kui muidu. 3-4 tundi vähemalt, soovitavalt isegi kauem. Lisada võib indigot/basmat. Senna lisamine on maitse asi, tooni mõttes see midagi erilist juurde ei anna.

K: Miks kulme ja rispmeid värvida ei tohi?
V: Ripsmete puhul on asi lihtne – happeline hennasegu valgub silma ja see ei ole üldse vahva, lisaks värvib pasta pealhoidmise aja jooksul silmalaud ja -alused ka porgandikarva punakaks.
Kui sa vaatad kulmukarvu, siis on nende tsruktuur hoopis teine kui juustel, lisaks on seal, suvel eriti, sees väga palju väga tugevaid ja heledaid karvu. Seetõttu võtavad need karvad hennatooni ka teistmoodi vastu.
Endal on kogemus kulmude värvimisega. Hoidsin peal vist pool tundi ja kui ma vannitoast välja astusin, hakkasid inimesed toas naerma. 😀 Järgmiseks päevaks oli toon porganoranžist tagasi normaalsemaks läinud ja harmoneerus värskelthennatatud juustega kenasti.

K: Miks ei tohi hennatatud juukseid kohe üle värvida?
V: Henna tegelik toon tuleb välja alles 24-48 tundi peale väljaloputamist. Seepärast on kohe peale juuste kuivamist raske ütelda, milline juuksevärv tegelikult on ja kui hakata kohe üle värvima, siis on lõpptulemus täiesti prognoosimatu ja sageli ka soovimatu.

K: Miks ei tohi hennatatud juukseid kohe šampooniga pesta?
V: Vot seda mina ei tea. Üks argument on seesama õige hennatooni peiteperiood.
Samas – kui tsiteerida Catherine’i : Kui hennatanniinhappe on juba juuksekarva keratiinimolekuli kinnitunud, siis see sinna ka jääb ning seda ei mõjuta miski. Šampoon kui aluseline aine ei tungi nii sügavale juuksemolekuli, et seal henna oksüdeerumist mõjutama hakata…
Nii et minu arvamus on, et vahet pole. Ja päris alguses jäid minu juuksed peale hennatamist nii võimatult karmid, et pesemata peaga oli lihtsalt võimatu olla. Nüüd, peale aastast hennatamist, saan ma endale lubada seda, et kui ma hennatan värskelt pestud juukseid, siis ei pea neid pesema enne kui kahe päeva pärast.

K: Kas keemiliselt värvitud juukseid tohib hennaga värvida?
V: Kui ei ole tegemist blondeerimise, pleegitamise või heleda värviga, siis ei tohiks midagi hullu juhtuda. Küsimus on selles, et kuijuuksekarv on just alles saanud korraliku koguse sügavale struktuuri tungivat keemiat, siis hennatanniinhappe kinnitumine ja värvus on raskesti prognoositavad. Selle pärast ei soovita seda teha ka juuksurid.

K: Kas hennatatud juukseid tohib keemiliselt värvida?
V: Vatus on eelmisele küsimusele sarnane. Kui hennatanniinhape istub värskelt juuksekarva sees, siis ei suuda mitte ükski juuksur mitte ühegi firma juuksevärviga sulle garanteerida, et tulemus saab olema selline, nagu Sa soovid ning nagu juuksevärvikaart lubab (seal, muide, on enamustel juhtudel sünteetiline karv üldsegi…).
Ja saa juuksurist ka aru – enamus inimesi läheb tema juurde, näitab näpuga värvi ja tahab siis täpselt seda värvi ka saada. Mis on ootuspärane ja mõistetav. Kahjuks aga ei suuda nad väga sageli mõista seda, et nii puhta henna kui ka keemia&henna kombinatsioonide puhul ei saa juuksur talle mingeid garantiisid anda.

Üks kommentaar “Küsimused-vastused – juuksed

  1. Tere, lugesin siin leheküje olevad küsimused vastused läbi, kuid ei saanud konkreetset vastust tekknud küsmusele. Sain ühest vastusest aru, et juhul kui kahe värvimise vahel (keemilise ja hennaga) on lühike aja vahe, siis on mitte soovitavav kõnaealune protseduur. Millal oleks üldse reaaalne hennaga juukseid värvida kui olen 4 kuud tagasi oma juukseid blondeernud (tagant järgi vaadets kohutav rumalus). Ette tänades, Aet

Lisa kommentaar